Strukovna sekcija za poljoprivredu posetila sajam u Irigu i udruženje "Dunav 1245" u Sremskim Karlovcima

  • Objavljeno: 15.05.2019

Delegacija od 18 ljudi, među kojima su bili predstavnici Uprave za Lokalno ekonomski razvoj Grada Čačka, direktor UNIJE, nekoliko članova Upravnog odbora i članova Strukovne sekcije za poljoprivredu Poslovnog udruženja poslodavaca „Unija Čačak 2000“,  posetila je 14. aprila sedište uduženja „Dunav 1245“ u Sremskim Karlovcima u cilju usmeravanja procesa osnivanja Lokalnih akcionih grupa (LAG) i olakšavanja procedure korišćenja sredstava iz Evropskih fondova.

Nakon pozdravljanja sa domaćinima direktor Adam Zimonjić predstavio je „Uniju Čačak 2000“ predstavnicima udruženja „Dunav 1245“ Dejanu Gluvačeviću, predsedniku  LAG-a Fruška Gora i  Rajku Marinkoviću, potpredsedniku tog LAG-a.

Potom je gospodin Marinković upoznao prisutne sa udruženjem „Dunav 1245“,  o njihovim učestvovanju u evropskim projektima kao što je na primer projekat "Norveški mehanizam" i projekat "Evropa za građane" i mogućnošću dobijanja finansijskih sredstava za razvoj lokalne samouprave. Danas udruženje „Dunav 1245“ je dostiglo toliki integritet da može da piše projekte u ime lokalne samouprave.
Gospodin Dejan Gluvačević je upoznao prisutne o samom procesu osnivanja LAG-a koji je trajao 7 meseci kroz prezentaciju sa sajta udruženja (www.dunav1245.org)

Nakon kratkog uvoda o cilju posete delegacije iz Čačka, Radisav Marjanović  član Upravnog odbora „Unije Čačak 2000“ prepustio je reč Vlaju Papiću iz sektora za Lokalno ekonomski razvoj grada Čačka. Gospodin Papić je objasnio da postoji veliko interesovanje ali i problemi u osnivanju LAG-a. On je istakao da je jedan LAG u procesu nastajanja koji obuhvata deo Grada Čačka i deo Opštine Gornji Milanovac i koji je usmeren ka unapređenju te sredine.

Kao zaključak na ovom sastanku predloženo je potpisivanje Memoranduma o saradnji, koje je prihvaćeno od strane oba udruženja, a u cilju saradnje i mentorstva u daljem procesu osnivanja LAG-a u čačanskom kraju.

Istog dana delegacija iz Čačka posetila je  i Sajam vinogradarstva i voćarstva VIVO u Irigu i sastala se sa Fedorom Pušićem, predsednikom LAG-a Ruma  i direktorm Agencije za ruralni razvoj opštine Irig.

Fotografije sa ovog edukativnog putovanja koje je organizovalo udruženje „Unija Čačak 2000“ možete pogledati u galeriji ispod teksta.

Poslednje vesti

Nema rezultata