Održan prvi radni sastanak Iniciajativnog odbora Strukovne sekcije za poljoprivredu

  • Objavljeno: 04.04.2019

Strukovna sekcija “Poljoprivreda, prehrambena industrija, komercijalna poljoprivredna gazdinstva i prateće usluge” održala je, u petak 29. marta, sastanak u prostorijama PUP “Unija Čačak 2000”.

Na prvom radnom sastanku Inicijativnog odbora ove Strukovne sekcije pristupilo se podeli sekcije na specijalizovane grupe i izradi plana aktivnosti kao smernici za poboljšanje poslovanja članova sekcije.

Prema inicijatoru sastanka, Miliću Popoviću, vlasniku firme Interfood, formirano je pet grupa čiji su članovi usmereni pretežno na proizvodnu delatnost. To su: Grupa za proizvodnju rakija sa akcentom na autohtone sorte šljiva, Grupa za sveže voće, Grupa za povrće, kao i Grupa za preradu voća i povrća i Grupa za stočarstvo, koja će se dalje podeliti u dve podgurpe, za mleko i meso. Za svaku grupu određen je po jedan koordinator, koji će pratiti razvoj grupe i usmeravati njene aktivnosti.

Na osnovu zaključka sa poslednjeg sastanka kreiran je anketni upitnik sekcije u cilju formiranja baze podataka o resursima, proizvodnim mogućnostima, količinama, tekućim problemima i planovima za budućnost.

Trenutno, na osnovu popunjenih podataka, možemo navesti da su zabeleženi sledeći problemi: nerealni devizni kurs dinara (svake godine troškovi domaćih proizvoda rastu dok su uvozni proizvodi jeftiniji, sadašnji disparitet je oko 70%); nestabilno tržište (velika fluktuacija cena, hiperprodukcija proizvoda); nepostojanje organizovanog sistema zaštite od elementarnih nepogoda i solidarne nadoknade štete (nedovoljno efikasna služba protivgradne zaštite); nepostojanje odgovarajućih mera od države za podsticanje održivog razvoja planinskih sela (podsticanje seoskog turizma kao dopunske delatnosti, zaštita i promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda); nedostatak radne snage; klimatske promene ;  problem navodnjavanja itd.

Takođe, prema poslatim predlozima, zapaža se velika potreba za stručnim edukacijama, udruženom zaštitom voća i povrća, zaštitom zemljišta, zajedničkom prodajom proizvoda, kao i za objedinjenom nabavkom sredstava za zaštitu bilja i đubriva.

Kao gost na ovom sastanku bio je i Dr Vlajo Papić iz Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj, koji je za sledeći sastanak sekcije najavio prezentaciju na temu: Formiranje i izgradnja kapaciteta lokalne akcione grupe (LAG), u skladu sa zahtevom i velikim interesovanjem prisutnih.

Na ovom sastanku prisustvovalo je 17 članova Strukovne sekcije među kojima su bili vlasnici velikih firmi (Miralex Fruits, Suvobor-koop, Polo, Interfood, Promo Pen), ZZ “Čačanska jabuka”, stručnjaci sa Agronomskog fakulteta, kao i vlasnici većih poljoprivrednih gazdinstava.

Sledeći sastanak Strukove sekcije “Poljoprivreda, prehrambena industrija, komercijalna poljoprivredna gazdinstva i prateće usluge” zakazan je za petak, 05.april, u prostorijama Nučno tehnološkog parka, sa početkom u 13h, a razgovaraće se o praksi i primeni LAG-ova, ali i o predlozima za dalje unapređenje sekcije i  njenih Grupa.

 

Predsednik sekcije,

Jugoslav Lazović

Poslednje vesti

Nema rezultata